Toen & Nu: ‘Dorpsstraat, bomen, postkantoor, trap en de Barbarakerk’

In de rubriek ‘Toen & Nu’ deze week, gemaakt door onze fotograaf Jordi Jupijn, een prachtig beeld uit Vreeswijk. Met veel wat er Toen niet was en Nu wel is. Jammer van het afgrijselijke beeld van die winkel vol electronica. De enige overeenkomst die ik nu met een knipoog kan maken is dat Toen er een postkantoor was gevestigd en nu veelal de electronica besteld op internet met de post wordt bezorgd.

De foto van Toen is gemaakt rond 1902 in de vorige eeuw en is een gezicht op de voorgevel van het postkantoor te Vreeswijk uit het zuidoosten; met rechts de linkergevel van de burgemeesterswoning (Dorpsstraat 2). Ziet u op de foto van Nu dat er een mooie trap is gemaakt? De bewoners die het pand enkele jaren geleden hebben gekocht hebben die laten plaatsen inclusief een ingang, die er Toen niet was.

Toen was er ook nog niet de Barbarakerk. kijk maar! De Barbarakerk is op 14 juli 1910 door Mgr. H. van de Wetering (Bisschop van Utrecht in die tijd) gewijd en werd gebouwd door de aannemer Dumoulin uit Vianen. De aanbesteding van de bouw vond plaats in november 1908. De eerste steen werd gelegd op 21 juni 1909.

Zou de boom op de voorgrond van beide foto’s dezelfde zijn? Naar ik Nu begrijp staan de bewoners rond dit gebied op hun achterste poten omdat de gemeente voornemens is alle bomen op de kade langs de Dorpsstraat te willen rooien. Zij lieten onze redactie weten:

‘Op 6 oktober jl. verscheen de vooraankondiging over het weghalen van bomen op de Dorpsstraat. Als u het niet eens bent met deze plannen kunt u bezwaar maken ‘Er is een petitie gestart voor behoud van de bomen. We gaan handtekeningen inzamelen Er komen bordjes bij de weg te halen bomen om ze voor alle voorbijgangers te markeren. We willen hiermee aandacht vragen voor dit onbegrijpelijke plan van de gemeente en oproepen om ons verzet tegen de kap te steunen.’ Ga hier naar de petitie.

Heeft u een oude foto met een verhaal? Mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het Nu is.

Toen & Nu

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk